Онлайн търговията?!? Или как да се ориентираме в блатото, кратък наръчник на потребителя.

Срокове на доставка, наличност на стоките, гаранция за качесто и кой е търговецът, стоящ зад сайта???

Все въпроси, на които всеки от нас задължително трябва да намери отговорите, преди да направи своя избор за покупка онлайн.

Разглеждайки безбройните оферти по различни сайтове, електронни магазини и маркетплейси, човек лесно може да се почувства като изгубен в гора, което в крайна сметка да доведе до грешно решение, загуба на пари и разочарование.

Затова ще си позволим да Ви дадем кратки и ясни насоки, за това кое е наистина важно при избора на партньор в покупката която обмисляте :

1. Цената – започвам с нея, но трябва да е ясно, че тя не винаги трябва да е единственният водещ мотив за покупка. В много случаи прекомерно ниската цена си има логично обяснение, което Вие като клиент трябва да търсите и получите от търговеца.
В лошият случай, ниската цена е признак за ниско качество на стоката, дълъг и несигурен срок на доставка, или некоректен търговец, който не плаща данъци и работи извън общоприетите правила.
В добрият, сте попаднали на разпродажба, голямо намаление или аутлет артикули, от иначе коректни партньори (търговци). Важното и в двата случая е да търсите и получите достатъчно адекватна информация, която да елиминира всички съмнения у Вас, относно избора който ще направите.
При покупки на стоки и услуги извън ЕС е важно да проверите дали в обявената крайна цена са включени ДДС и евентуално дали няма да се наложи да заплатите данъка и още някои митнически такси при получаване на стоката.

2. Бизнес моделът от другата страна на компютъра! Електронната търговия съществува чрез три основни бизнес модела на предлагане на стоки и услуги. Много важно за Вашият информиран избор е да се научите да разпознавате тези модели на търговия, дори и те да не са обявени официално на сайта на търговеца.

- първи вид е т.н. дропшипинг с триъгълна логистика. При него собственикът на сайта не притежава стоката в нито един момент от сделката, просто се явява посредник между купувач и продавач. Вие поръчвате на сайта му, а стоката се изпраща до вас от трето лице. Това крие някои рискове, с които трябва да сте наясно. Първо - търговецът и колкото да иска да е коректен, той нито ще види , нито ще пипне някога артикула който купувате. Следователно обещанията за качество, гаранции и съответствие на реално и обещано са само проява на добра воля и желание от негова страна, но реален контрол и съдействие от него, биха били много трудни за реализиране. Второ – нормално сроковете и цена на доставка при този модел на продажба биха били по-големи, впредвид наличието на трета страна и неясната локация на реалния продавач. Разбира се, този модел има и предимства, които са му помогнали да се наложи на пазара, а именно възможната по-ниска цена. Липсата на инвестиция в закупуване на стока на склад, нейното съхранение и складиране, дават възможност на търговеца да продава с малка добавена стойност, оттам и крайната цена за клиента да е по-ниска. Внимание! Ако стремежът към много продажби и ниска цена, върви в едно с липса на подбор и контрол на предлаганите артикули от страна на търговеца, ниската цена става просто поредният проблем.

- втори вид са т.н. безналични складове или пазаруване с предварителна поръчка. При него собственикът на сайта очаква поръчка, след което заявява желаната от Вас стока на доставчик. Този модел предполага по-добър контрол на качеството от търговеца, но и доста по-бавна и скъпа доставка. Реално погледнато в този случай срока в който направената покупка ще бъде при Вас, не е под управление на търговеца, а е силно пожелателен и зависи от неговите партньори. Много вероятно е в този случай да Ви поискат авансово плащане за покупката, което ще наложи да използвате кредитни карти или други електронни платежни инструменти.

- третият модел на електронни продажби се смята за страндартен и крие най-малко рискове за купувача. При него се търгуват стоки, които са собственост на търговеца, налични са на склад при него и не на последно място – самият факт, че търговеца е инвестирал средства в тяхното закупуване, е доказателство, че той сам е повярвал в тяхното качеството и възможност за препродажба и печалба.
Цената и срока за доставка при този модел на търговия е логично да са най-ниски и сигурни, а съответствието с обещаното качество е изцяло под контрола на търговеца. В този случай 90% от продажбите се реализират с плащане на наложен платеж при доставка, в много случаи след преглед и проба на стоката, което елиминира всички съмнения и рискове относно правилният избор. Цената? Цената вероятно ще е малко по-висока в сравнение с предходните два модела, но както казахме в началото на статията, не бива единственият мотив при една покупка да е ниската цена.

3. Кой е търговецът отсреща?
Очевидно интернет не е място където можем да познаваме всички и всичко. Затова си има общоприети правила, които коректните търговци спазват за да бъдат разпознаваеми и да информират адекватно потребителите си.
Тук правилото е просто – тези търговци на които може да се разчита, лесно могат да бъдат идентифицирани, било то по името на домейна, по информацията във футъра на сайта им или в нарочни страници „за нас“ , „контакти“ или „информация“. И обратното - тези които се „крият“, спестявайки истинската си самоличност, създавайки у нас впечатление, че сме попаднали на анонимен сайт, е много вероятно да се окажат некоректни.

Затова, когато обмисляте покупка от дадено уеб място :
- разгледайте цялостно сайта и помислете дали нещо Ви притеснята на пръв поглед.
- отидете във футъра на сайта – това е краят на началната страница. Там всички коректни търговци - точно, ясно и отчетливо изписват името на своята компания, адрес и телефони за връзка, данъчни данни и друга инфорамция. Там би трябвало да има и връзки към всички основни страници на сайта, включитено За нас и Контакти.
- разгледайте адресната лента на своя браузър. Уверете се, че сте попаднали на сайта на който всъщност искате да сте, като внимателно проверите изписването на домейна. Възможно е името да е подменено от някоя некоректна препратка или реклама.
пр. https://www.sunglasses.bg
- Съвременните изисквания към уеб сайтовете изключват липсата на SSL сертификати. Т.е. адресът на сайта трябва да съдържа задължително префикса https://. При наличието на сертификат за сигурност, автоматично в адресната лента на браузъра се появява зелен катинар пред адреса на сайта. Това гарантира, че Вашата комуникация няма да бъде подслушвана от трети страни.
- Ако продължавате да имате съмнения относно автентичноста на сайта и неговият реален собственик, проверете домейна. Т.н. whois справка за домейн е обществено достъпна информация и ни показва кой домейн, кога и от кое юридическо лице е регистриран.
- Ако все пак вземете решение да направите поръчка, проверете мейлите и документите за потвърждение на поръчката. Обърнете внимание дали мейла който получавате е от същият домейн и дали данните в документа който Ви изпращат, съвпадат с данните които идентифицирахте в предходните точки!

Идентифицирайки собственикът на сайта (търговеца) по тези 6 признака, практически елиминирате с 95% вероятността да попаднете на фиктивен търговец, фишинг сайт или такъв на който просто ще Ви вземат парите и няма да поучите нищо.

4. Плащане и доставка
За това какъв е срока и цената на доставката, както стана въпрос по-горе, определящ е бизнес модела на търговеца. Без да елимнираме останалите модели, тук ще разгледаме хипотезата на търговия с налични стоки в склада на търговеца. Не само защото го смятаме за най-сигурен и защитаващ интереса на клиента, ами защото това все още е най-разпространения и смятан за конвенционален модел. И така, имайте впредвид следното :

- Ако не е задължително, не заплащайте стоката авансово, преди доставка. В днешно време, при наличието на огромна междуфирмена задлъжнялост и липсата на финансов ресурс у някои търговци е много вероято плащайки му авансово, просто да кредитирате бизнеса му. Дори се наблюдава следната закономерност – за нещо което заплащате авансово, в последствие получавате по-лошо обслужване, в сравнение със случаите когато го заплащате при получаването му. Разбира се, за радост има търговци, за които не важи последното твърдение.
- Нивото на куриерско обслужване в България през последните години значително се повиши. Когато става въпрос за доставка в рамките на страната, стандартният срок е един работен ден или най-много два работни дни за по-малките населени места. Което ще рече, че при поръчка от търговец, който твърди, че притежава стоката на склад в България, нормално е да очаквате доставка на следващия ден. По-дълъг срок на доставка е признак за две неща – бизнес модела на търговеца не е такъв, какъвто Ви го представя или качеството на обслужване на клиентите и обработка на поръчките не е на необходимото ниво.

- Използвайте куриери и търговци, които Ви дават опции ПРЕГЛЕД И ПРОБА, последвана от НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ на стойноста на пратката. Това реално са основните движещи сили на развитие на електронната търговия в България към този момент. Макар тази реалност да не е в синхрон с европейските и световни тенденции, тя дава достатъчна сигурност и гаранция за информиран избор на българския клиент.

В заключение, нашият съвет към Вас е и това което ние вършим ежедневно в нашата работа:
- продаваме само стоки, които са налични в нашия склад;
- продаваме само стоки в които сме инвестирали собствени средства и гарантираме за тяхното качество, марка и оригиналност, в съответствие с описанието им.
-
отработваме всички Ваши запитвания, поръчки и тикети в рамките на няколко минути.
- гарантираме доставка в рамките на един работен ден след потвърждение на поръчката Ви.
- изискваме от Вас плащане, едва след преглед и проба на доставения артикул.
- навсякъде по нашите сайтове, профили в социални мрежи, мейл комуникация и чатове са самоиндентифицираме с нашето име и данни – ГЕЙТ БГ ЕООД( Gate.BG Ltd. ), с нашият запазен знак и нашите домейни – https://sunglasses.bg , https://brandsoutlet.ro
- всяка
наша продажба, се придружава от пълна документация, съобразно българските закони и общоприети добри практики – поръчка, стокова разписка, касов документ и фактура (при желание).

 

Roberto Cavalli sunglasses дамски слънчеви очила Tom Ford дамски очила Swarowski, дамски рамки за очила Swarowski! слънчеви очила Cavalli

Sunglasses.bg